Zdrowa pasta do chleba – pasztet wegetariański

pasztet wegetarianski

Dziś pierwszy przepis z serii przepisów na zdrowe pasty do chleba.

„Pasztet” wegetariański

 

 

składniki:

1 szkl. cieciorki

1 średnia cebula

olej rzepakowy

kilka orzechów włoskich

czubryca zielona

czubryca czerwona

pieprz czarny

 

wykonanie:

Cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, wodę odlewamy, nalewamy świeżej i gotujemy do miękkości wraz z zieloną czubrycą i odrobiną soli.

Na patelni z olejem rzepakowym, podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry  wraz z pokruszonymi orzechami włoskimi, oraz pieprzem. Cebula powinna się lekko zarumienić.

Do przestudzonej cieciorki dodajemy zawartość patelni, oraz czubrycę czerwoną, całość miksujemy blenderem na jednolitą masę.

 

Tak przygotowany pasztet wegetariański jest bardzo smaczny, do tego jest bezglutenowy, oraz zawiera bardzo zdrowe tłuszcze pochodzące z oleju rzepakowego  i orzechów włoskich.

 

 

Zostaw komentarz

Adres e-mail nie będzie opublikowany


*