Bezglutenowy chleb gryczany z pokrzywą

chleb bezglutenowy na mące gryczanej z pokrzywą

Chcę dziś podać przepis na bardzo fajny chleb bezglutenowy, oparty na mące gryczanej. Jakie ma zalety taki chleb?

Przede wszystkim jest bezglutenowy 🙂 posiada też niższy indeks glikemiczny niż chleby pszeniczne. Mówiąc prościej – zjedzenie tego chleba, nie spowoduje tak dużego skoku poziomu cukru we krwi i późniejszego wyrzutu insuliny.

 

Skład chleba gryczanego bezglutenowego:

0,5 kg mąki gryczanej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

ok 30 g mąki ziemniaczanej

100 g mieszanki innych mąk:

ja używam przykładowo:

mąka z amaranthusa

mąka z pestek dyni

mąka orzechowa

mąka z cieciorki

oczywiście wszystkie bezglutenowe

3-4 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego

1 łyżka oleju (np. rzepakowy)

ok 20g świeżych drożdży

kminek – ile kto chce

czarnuszka – ile kto chce

4-5 szczypty ziół prowansalskich

ok 2 łyżek zmielonej pokrzywy

 

Przygotowanie:

drożdże z 1 łyżeczką cukru, oraz niewielką ilością lekko ciepłej  wody mieszamy w osobnym kubku i odstawiamy.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki + pozostała 1 łyżeczka cukru. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko ciepłą wodę, olej i mieszamy. Wody dajemy tyle by ciasto było dość rzadkie (konsystencje określa się jako naleśnikową). Po dokładnym wymieszaniu ciasto wlewamy do foremki keksówki, która była wcześniej natłuszczona olejem. Napełnioną foremkę odkładamy w ciepłe miejsce na ok 20-30min.

Ciasto powinno podrosnąć. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura ok 190-210 C, na ok. 50-60 minut. Włączona grzałka góra i dół

Czas i dokładną temperaturę trzeba dobrać do własnego piekarnika.

 

Chlebek jest bardzo dobry, jeśli ktoś chce może nie dodawać pokrzywy. Skórka jak widać na zdjęciu trochę pęka, ale nie ma to znaczenia dla smaku i właściwości dietetycznych.

Chleb można przechowywać co najmniej 3 dni, (nigdy nie udało mi się dłużej – bo zostawał zjedzony) przykryty ściereczką.

Zostaw komentarz

Adres e-mail nie będzie opublikowany


*