Bezglutenowa bezpszenna dieta i jej efekty

dieta bezglutenowa i bezpszeniczna

Chciałbym dziś napisać o tym jakie pozytywne skutki odczułem podczas stosowania diety bezglutenowej i jednocześnie bezpszenicznej.

Efekty dla zdrowia to m.in:

Brak bólów brzucha, wzdęć, które potrafiły być bardzo uciążliwe, doszło do tego, że je miałem codziennie, teraz nic, zero 🙂

Obniżenie za wysokiego ciśnienia. Od kilku lat mam (raczej miałem) podwyższone ciśnienie krwi, od ponad roku brałem na nie leki.

Przed braniem leków miałem 140-170/90-110, najczęśniej było to w okolicach 150/95. Podczas brania leków ładnie spadło, po kilku miesiącach próbowałem leki stopniowo odstawić i zastąpić je naturalnymi metodami, niestety bez dużego rezultatu. Po wprowadzeniu diety bezglutenowej moje cisnienie samo się obniżyło (do ok. 100/60)  tak, że musiałem ograniczać leki, a od ok. 2 tygodni już ich nie biorę wcale. Moje obecne ciśnienie to ok. 120/75

Brak ataków głodu. Do tej pory było tak, że musiałem jeść co 2,5-3 godz. Nie byłem w stanie dłużej wytrzymać, niezależnie od tego ile wcześniej zjadłem, a zawsze jadłem „do oporu”. Nawet zaraz przed pójściem spać musiałem coś zjeść… Było to bardzo męczące, zwłaszcza poza domem, zawsze musiałem mieć przy sobie coś do zjedzenia, by nie zasłabnąć. Efekt przekroczenia 3 godzin od posiłku był u mnie niezbyt przyjemny- osłabienie, skoki ciśnienia, bóle głowy, rozkojarzenie, rozdrażnienie, lekkie drgawki.

Po wprowadzeniu diety bezpszenicznej/bezglutenowej mogę bez problemu wytrzymać bez jedzenia 4-6 godzin (więcej jeszcze nie próbowałem).

 

Pozbycie się nadmiaru tłuszczu z brzucha.  Jestem osobą raczej szczupłą, jedynie mój brzuch był nieco zbyt „tłusty” By pozbyć się tego nadmiaru zacząłem trenować – najpierw trening typu tabata – zaczał dawać rezultaty, ale niestety nadciśnienie sprawiło, że nie byłem w stanie go kontynuować. Następnie było bieganie – tu rezultaty były, bardzo słabe.

Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, w dość szybki sposób pozbyłem sie już większości nadmiaru tłuszczu z brzucha!  Trwało to ok 2 tygodni, oczywiście muszę wspomnieć o tym, że nadal biegam 2-3 razy tygodniowo.

Poprawa wytrzymałości.

Zauważyłem ten efekt podczas biegania. Dystans który zazwyczaj biegam (ok 8 km) pokonuję w pewnym zakresie czasu. Przed odstawieniem pszenicy i glutenu po pokonaniu tego dystansu w tym określonym czasie byłem dość mocno zmęczony, a po drodze po ok. 20 min miałem zawsze dość mocny kryzys. Ostatnie 2 biegi na tym samym dystansie, w czasie nieco krótszym niż zazwyczaj, odbyły się bez kryzysu, oraz po skończeniu zmęczenie było bardzo niskie, sam bieg wydawał mi się dużo lżejszy i mniej intensywny. Tętno po 2 min.  od skończenia biegu było niższe o ok 10-15 niż wcześniej.

Poprawa samopoczucia

Bardzo ciekawy efekt diety bezglutenowej – jestem wyrażnie bardziej pogodny i stałem się optymistą!

 

Najciekawsze jest to, że te wszystkie pozytywne efekty diety bezglutenowej  były widoczne już po 2-3 dniach jej trwania!

Dla mnie to jest rewelacja- męczące mnie dolegliwości mogły tak szybko zniknąć w tak krótkim czasie, tylko poprzez zmianę diety. Szkoda, że wcześniej jej nie wypróbowałem!

 

 

Zostaw komentarz

Adres e-mail nie będzie opublikowany


*