Bakterie jogurtowe- bakterie fermentacji mlekowej

bakterie jogurtowe bakterie jogurtowe

Dzisiejszy wpis będzie dotyczył bakterii jogurtowych, należą one do bakterii fermentacji mlekowej. Spotyka się też nazwę bakterie kwasu mlekowego, lub bakterie mlekowe.

Zacznę od tego, że nie istnieje tylko 1 rodzaj/gatunek/szczep bakterii jogurtowych. Jest ich znacznie więcej. Bakterie jogurtowe należą do tzw.  bakterii termofilnych, które, w przeciwieństwie do bakterii mezofilnych, wymagają wyższej temperatury do swojego rozwoju: ok 30-45 C.

Podstawowe bakterie jogurtowe to:

  • Streprococcus thermophilus (Streptococcus salivarius ssp. thermophilus)
  • Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus

Klasyczny zwykły jogurt powinien zawierać właśnie te bakterie.

Jogurty mogą też zawierać takie bakterie  jak:

  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobakterium longum
  • Bifidobakterium bifidum
  • Bifidobakterium infantis
  • Bifidobakterium lactis
  • Bifidobacterium adolescentis
  • Bifidobacterium animalis
  • Lactococcus lactis ssp. cremoris
  • Lactococcus lactis ssp. diacetylactis
  • Propionibacterium freudenreichii
  • i inne.

Są one dodawane, by m.in. polepszyć właściwości smakowe, ale głównie stosuje się je ze względu na szczególne właściwości zdrowotne. Część z nich można zaliczyć do tzw. probiotyków.

Co to są probiotyki?

Probiotyki, to takie bakterie, które posiadają udowodnione właściwości zdrowotne, oraz po spożyciu są w stanie przetrwać wędrówkę w przewodzie pokarmowym człowieka.

 

Bakterie jogurtowe podczas swojej pracy wytwarzają głównie kwas mlekowy, oraz minimalne ilości innych związków (np. kwas octowy). Produkcja kwasu mlekowego opera się głównie na przerabianiu laktozy z mleka (cukier mleczny), która jest paliwem dla bakterii.

Jeśli chcemy uzyskać własny jogurt z obecnością dodatkowych szczepów bakterii, to mamy do wyboru 2 drogi:

– znaleźć gotowy jogurt z takimi bakteriami i użyć go do produkcji własnego

– kupić gotowe szczepy, najczęściej mieszanki kilku różnych, przeznaczone specjalnie do produkcji jogurtu.

Niestety cześć bakterii probiotycznych jest własnością firm które je stworzyły/wyselekcjonowały i opatentowały i takich bakterii nie kupimy, zostaje wtedy możliwość kupna jogurtu z tymi właśnie bakteriami i użycie go jako startera.

 

W następnym wpisie będzie co nieco o zdrowotnych właściwościach jogurtów.

 

 

Zostaw komentarz

Adres e-mail nie będzie opublikowany


*